Uiterlijk en temperament

De Bengaalse kat is een relatief nieuw kattenras wat in de beginjaren 1950 in de Verenigde Staten is ontstaan als gevolg van het kruisen van huiskatten en andere raskatten met zijn wilde neef, de prachtige Bengaalse tijgerkat. Hier volgt wat meer informatie over dit prachtige beest.

De wilde Bengaalse tijgerkat

De wilde Bengaalse tijgerkat lijkt heel veel op onze huiskat en komt voor in het zuiden en zuidoosten van Aziƫ. Deze prachtige kat heeft een typerende zwartgevlekte vacht op een okergele of okerbruine achtergrond, een zwart geringde staart en een witte buik. De ogen zijn meestal bruin-geel van kleur en het beest heeft kleine, zwarte afgeronde oren met een witte vlek op de achterkant. Net zoals onze huiskat jaagt de Bengaalse kat op kleine zoogdieren en vogeltjes en is hij voornamelijk in de schemering actief. Het grote verschil met onze huiskat is dat de Bengaalse tijgerkat prima kan zwemmen.

Het uiterlijk van de Bengaalse huiskat

Het grote nadeel van dit relatief nieuwe en prachtige ras is dat de uit een kruising Bengaalse Tijgerkat met een huiskat, de katers voor de eerste drie generaties vaak impotent zijn. Voor de voortplanting is het dan ook noodzakelijk dat de kruising meerdere malen herhaald wordt. Wanneer de tweede en derde generatie zich voortplant door verdere kruising met de huiskat, heeft dit natuurlijk gevolgen voor het uiterlijk en het karakter van de kat. Er zijn verschillende soorten Bengaalse huiskatten, met verschillende kenmerken. Toch zijn er ook overeenkomsten.

  • De vacht

De vacht van een Bengaalse huiskat is vol en zijde zacht. Net zoals zijn wilde voorouder heeft de Bengaalse huiskat een okergele kleur, voorzien van tijgerprint maar kan ook zilvergrijs zijn met dezelfde tijgerachtige tekening. In de meeste gevallen is de witte stip op de achterzijde van de oren voorbehouden aan enkel de eerste en de tweede generatie van de originele kruising

  • Het lichaam

De Bengaalse huiskat heeft een gespierd lichaam, wat ondanks zijn grootte (30 – 60 cm) relatief gedrongen aandoet. De staartlengte is in de meeste gevallen iets langer dan die van de gemiddelde huiskat en het hoofd lijkt wat klein in verhouding tot de rest van het lichaam.

Het karakter van een Bengaalse huiskat

De Bengaalse huiskat is een zeer actieve kat die niet alleen gehouden kan worden. Je doet er goed aan om minimaal twee te nemen. Natuurlijk kan de Bengaalse kat ook samen met andere rassen, maar hou hierbij wel het energielevel van de kat in de gaten (de angora is nogal lui aangelegd en is daardoor minder geschikt als maatje). De Bengaalse huiskat heeft een sterk karakter met een grote territorium drang. Meer over het specifieke karakter van deze prachtige kat kunt u teruglezen in ons volgende artikel feiten van de Bengaalse huiskat.