Kattenshows in Nederland

Echte kattenliefhebbers, waarbij ik je alvast uitnodig op mijn pagina over mezelf en mijn katten, kunnen hun hart ophalen op meerdere kattenshows in Nederland, of het is om deel te nemen of simpelweg mooie katten te gaan bekijken. Kattenshows worden in het hele land georganiseerd door verschillende verenigingen, waarvan we enkele hier kort toelichten, met hun opkomende shows en contactpagina.

Felikat

De Nederlandse vereniging van Fokkers en Liefhebbers van Katten (Felikat) werd opgericht in 1934. Daarmee zijn ze de oudste kattenvereniging van Nederland. Ze zijn een organisatie voor en door kattenliefhebbers: alle activiteiten worden op vrijwillige basis georganiseerd door leden. Sinds 1949 is Felikat aangesloten bij FIFe (Fédération Internationale Féline), sinds 1998 bij OP (Stichting Overleg Platform van de Nederlandse Cat Fancy) en sinds 2005 bij PVH (Stichting Platform Verantwoord Huisdierenbezit).

In 2017 organiseert deze vereniging twee kattenshows: op 16 en 17 september in Van Zantenhal, in Nieuw Zennep, en op 28 en 29 oktober in De Broodfabriek in Rijswijk.

Neocat

De vereniging van Kattenliefhebbers, Neocat, is de grootste kattenverenigingen van Nederland. Ze werd opgericht in 1968, en telt ondertussen 1200 fokkerleden en talrijke abonnees van het Neocat Magazine. Ze bieden hun fokkers talrijke voordelen, zoals een gedegen stamboek, advies bij problemen en een info-magazine met praktische informatie over het fokken van katten. Bovendien biedt Neocat verschillende rasclubs en werkgroepen aan, die zich focussen op specifieke rassen. Ze organiseren drie shows per jaar, waaronder ‘Katten Kijken’ in Houten (bij Utrecht), op 29 Januari. Dit is de grootste kattenshow in Nederland, met meer dan 750 katten die deelnemen! Een katttenshow op wereldniveau, waarvan een tweede show plaatsvindt, in de Expo in Hoevelaken op 24 september.

Mundikat

Mundikat is een ietwat kleinere vereninging, maar dat maakt haar des te gezeliger. Ze zijn aangesloten bij FIFe (Fédération Internationale Féline) en OP (Stichting Overleg Platform van de Nederlandse Cat Fancy). Ze voeren een stamboek, en organiseren per jaar zes kattenshows, waar katten worden gekeurd door internationale FIFe keurmeesters. Ze hebben ook een interessant magazine met verhalen van leden, onweerstaanbare foto’s en interessante artikelen. Mundikat hecht veel belang aan het houden en fokken van katten op een verantwoorde manier.
Dit jaar zullen nog twee shows plaatsvinden: één in Martini Plaza in Groningen op 7 augustus, en één in Sportcentrum de Zien in uitgeest op 9 oktober.

Cats and Tulips

Cats and Tulips in een vereniging die in 1998 werd opgericht. Ze werkt samen met de TICA (International Cal Association), en mogen zo ook TICA-shows organiseren. Ze hebben een eigen stamboek en geven een niewsbrief uit met updates over de vereniging en de TICA in het algemeen. Hun shows zijn vaak met een specifiek thema, wat het een originele toets geeft.
Ze hebben een opkomende show op 18 november, in De Schildkamp in Asperen.