Feiten van de Bengaalse huiskat

Kittens zijn altijd aandoenlijk; wie raakt er nou niet vertederd bij het zien van zo’n klein pluizig balletje wat eigenwijs de wereld aan het ontdekken is. Toch is het niet altijd verstandig om direct tot aanschaf over te gaan. Wij adviseren iedereen dan ook om eerst wat achtergrondinformatie in te winnen voordat je een Bengaalse kitten aanschaft. In dit artikel noemen wij enkele belangrijke feiten, die u als adoptie-ouder van een nieuwe kat dient te weten voor u overgaat tot de aanschaf van een Bengaalse huiskat.

Nog steeds een wilde voorouder

De Bengaalse huiskat is een kruising tussen de huiskat en zijn in het wild voortkomende soortgenoot, de Bengaalse tijgerkat. De Bengaalse huiskat is speciaal gefokt vanwege zijn prachtige vacht, meestal okergeel van kleur, met de specifieke zwarte tekeningen van een tijger. Natuurlijk heeft deze kruising niet alleen invloed op het uiterlijk van de kat, maar ook op het karakter.

Sterk Karakter

De Bengaalse huiskat heeft een zeer sterk karakter. Dit betekent dat het nogal wat energie en volhardendheid kost om hem of haar te leren wat wel en wat niet toegestaan. Dit kan vooral heel moeilijk zijn als het gaat om een volwassen kat. Het leren van nieuwe huisregels kan soms uitlopen op een echt drama voor zowel kat en mens. Heeft u weinig tijd hiervoor in uw gezin? Dan is het om frustratie te voorkomen beter om voor een ander ras te kiezen.

Goede stembanden

Net als zijn wilde voorouder heeft de Bengaalse huiskat enorm goede stembanden. Het geschreeuw –zeker wanneer iets niet bevalt – kan oorverdovend zijn. Het is dus niet een kat om op een flat te houden, of in een omgeving waar rust en stilte belangrijk zijn.

Zeer actief

De Bengaalse huiskat bruist van de energie en heeft veel beweging nodig. Ideaal is dan ook een omgeving waar de kat naar buiten kan om zijn energie daar kwijt te raken. De Bengaalse huiskat is een goede jager en dit resulteert meer dan eens in een “presentje” voor de baas in de vorm van het thuisbrengen van dode (of gewonde) vogeltjes of kleine zoogdieren zoals konijnen, muizen, ratten en dergelijke.

Geen echte knuffelkat

Alhoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn, is de Bengaalse huiskat over het algemeen niet echt een knuffelkat. Spelen is altijd leuk, maar een echte schootkat is het zeker niet.

Diefstal gevoelig?

De aanschaf van een huisdier met stamboom gaat meestal gepaard met een aanzienlijk bedrag wat hiervoor betaald dient te worden. Dit, – en het feit dat de kat zo een bijzonder uiterlijk heeft – kan voor iemand een reden zijn om ze ongevraagd mee te nemen. Daarom besluiten sommige eigenaren van Bengaalse huiskatten om de kat nooit buiten te laten. Dit lijkt een nogal drastische maatregel, zeker aangezien de kat zeer eenkennig is en zich niet zomaar door iedereen zal laten optillen, maar toch mag dit risico niet onderschat worden.