De geschiedenis van het ras

De Bengaalse kat is een van de populairste katten op het moment, het is dan ook een ras met uitzonderlijke kenmerken en karaktereigenschappen. Maar hoe is dit ras ontstaan? En waar komen onze Bengaalse schatjes vandaan?

Hoe is het allemaal begonnen?

De Bengaalse kat is een kruising van een huiskat met de Aziatische luipaardkat (P. b. bengalensis). Dit is een kleine wilde kat die, zoals de naam al zegt, in Azië voorkomt en helaas sinds 2002 op de bedreigde-soortenlijst staat.

De eerste keer dat een dergelijke kruising werd vermeld was in 1889 in het boek Our Cats and All About Them. Er zijn daarna enkele vermeldingen in verschillende boeken en artikelen, maar er is geen echte rasstandaard of erkenning. Dit begint pas in de jaren ’70 van de vorige eeuw in Amerika.

De eerste officiële vermeldingen

De Bengaalse katten hebben hun bestaan voornamelijk te danken aan twee personen, Jean Sudgen Mill en Bill Engler.

Bill Engler werkte als verzorger bij een dierentuin en was lid van de Long Island Ocelot Club. Hij had altijd dus al een interesse in wilde katten en merkte dat het steeds moeilijker werd om deze te importeren.

In 1970 meldde hij eigenaar te zijn van een tweetal nestjes, kruising Aziatische luipaardkat en huiskat. Hij is in de jaren daarna doorgegaan met het fokken en verfijnen van de lijnen en is ook degene die de naam “Bengaalse kat” heeft bedacht en geïntroduceerd. Deze naam is door de American Cat Fanciers Association geaccepteerd en daarmee is de eerste officiële rasbeschrijving ontstaan.

Zoals gezegd, ook Jane Sudgen Miller heeft een grote bijdrage gehad bij het fokken en verspreiden van het ras. Deze dame is in 1963 begonnen met het fokken van kruisingen met luipaardkatten en heeft specifiek gefokt op katten die hun wilde uiterlijk behouden, maar een karakter hebben dat geschikt is voor elke katteneigenaar. Veel van de Bengaalse katten van vandaag hebben voorouders afkomstig uit Jane’s lijnen; zij is dan ook degene die het voor elkaar heeft gekregen dat de Bengaalse kat in 1983 door The International Cat Association werd erkend.

De Bengaalse kat als huisdier

Sinds de jaren ’80 hebben de Bengaalse katten snel aan populariteit gewonnen en zijn er nu in bijna elk land wel goede fokkers te vinden.

Aangezien dit een relatief nieuw ras is, verschillen de Bengalen van tegenwoordig niet zo veel van de katten die Jane Miller fokte. Er is natuurlijk een aantal nieuwe kleurslagen ontstaan, maar de hoofdkenmerken zijn voor de rest hetzelfde.

De Bengalen hebben niet alleen onze huiskamers veroverd, maar ook de media. Vanwege hun avontuurlijke karakter zijn er talloze filmpjes geschoten en online gezet; Bengalen worden gebruikt in films, reclames en uiteraard ook in games. Neem maar eens een kijkje op YouTube of speel kat slot spelletjes, je zult gegarandeerd een Bengaalse kat tegenkomen!