Alvorens je een Bengaalse kitten aankoopt

Wie wordt er nu niet vertederd door de aanblik van een jong poesje? En zeker wanneer ze er zo prachtig en eigenwijs uitzien als de Bengaalse huiskat is het moeilijk je gevoelens in bedwang te houden. Hier zijn enkele vragen die je jezelf en je eventuele huisgenoten dient te stellen om tot een weloverwogen besluit te komen of een Bengaalse kat wel de goede keuze is:

Is er plaats, tijd en geld voor een huisdier in je leven?

Een huisdier hebben is een verrijking van je leven en iets wat wij bijna iedereen aan kunnen raden. Toch zijn er wel enkele consequenties waarover nagedacht dient te worden. Het hebben van een huisdier – zelfs een kanariepiet- komt met verantwoordelijkheden. Wie gaat het verzorgen, dag in dag uit. Pas het voeden van een extra mond in het budget, en is er ook voldoende tijd en ruimte beschikbaar om het dier in kwestie een goed leven te bieden.

Is een kat het juiste huisdier voor jou?

Er wordt wel eens gekscherend gezegd, dat er twee soorten mensen zijn: je hebt mensen die van katten houden, en mensen die van honden houden. Bij de keuze tussen de verschillende huisdieren dient ook rekening gehouden te worden met de persoonlijke omstandigheden. Een hond vergt veel meer verzorging, ruimte, aandacht en geld dan de gemiddelde huiskat.

Een raskat of een huis- tuin- en keukenkat?

Het asiel zit vol met katten. Katten die door gezinsomstandigheden overbodig zijn geworden en door hun baasjes vrijwillig zijn afgestaan, maar ook lieve kittens die “per ongeluk” geboren zijn, wachten in het asiel op een liefhebbende nieuwe baas die voor altijd voor ze wil zorgen. Iedere kat heeft natuurlijk zijn eigen karakter en het asiel zal je graag helpen bij het maken van de juiste keuze. Wanneer je overgaat tot de aanschaf van een asielkat (of hond), krijg je een vriend voor het leven. Misschien niet de knapste, intelligentste of mooiste kat, maar eeuwige dankbaarheid. De kosten van een asielkat zijn vaak een symbolisch bedrag, wat mensen ervan weerhoudt in een opwelling een of meerdere katten aan te schaffen en de opbrengst komt volledig ten goede van het asiel.

Het hebben van een Bengaalse kat

Het hebben van een raskat heeft voor- en nadelen. Met een echte raskat kun je natuurlijk de kattenshows in Nederland aflopen en zeker de Bengaalse kat zal veel bewondering oogsten. Toch is het hebben van een Bengaalse kat niet zomaar iets waar lichtzinnig over gedaan kan worden. Niet alleen is het prijskaartje behoorlijk aan de hoge kant, maar doordat de Bengaalse huiskat nog niet zo heel lang geleden gefokt is door een huiskat te kruisen met de wilde Bengaalse Tijgerkat, is dit ook in het karakter nog duidelijk terug te vinden. Het is een energieke kat met een zeer sterk karakter, een oorverdovend stemgeluid en zeker geen “lekker-op-schoot” kat. Laat je goed voorlichten over de specifieke karaktereigenschappen van deze kat voordat je je laat vertederen door zo’n prachtig miniatuurtijgertje!