Alles wat je moet weten over Bengaalse katten

Een kat in huis nemen, kan voor het hele gezin een plezierige ervaring zijn. Je moet echter wel een kat kiezen die bij je past, niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua temperament. Hier een klein overzicht van de dingen die je moet weten voor je een Bengaalse kat in huis neemt.

Uiterlijk

Als je naar de geschiedenis van het ras kijkt, dan kom je er snel achter waarom Bengaalse katten zo populair zijn geworden. De kruising met de Aziatische luipaardkat heeft geresulteerd in een huiskat met de vlekkenpatronen van haar wilde voorouders. Je weet dat je een echte Bengaalse kat hebt als de donkere vlekken duidelijk contrasteren met de basiskleur.

Deze basiskleur kan variëren van zilvergrijs tot bruingeel, terwijl de vlekken bijna altijd tweekleurig zijn. Er zijn maar twee erkende vlekkenpatronen, de veelvoorkomende willekeurig gevlekte vacht en een meer zeldzame gemarmerd patroon. De Bengaalse katten zijn vrij groot en horen slank en gespierd te zijn, het zijn dan ook zeer actieve katten. Hun hoofd is relatief klein vergeleken met hun lichaam en de achterpoten zijn langer dan de voorpoten. De beharing op het midden van hun oren is extra kort, net als bij Cyperse katten.

Gezondheid

Als je Bengaalse katten goed verzorgt, dan kunnen ze 14 tot 16 jaar worden. In de jaren ’70 werd gedacht dat Bengaalse katten immuun waren voor kattenleukemie. Daar is jarenlang onderzoek naar gedaan, en hoewel sommige Bengalen sterker bleken te zijn, zijn ze niet immuun.

Bij Bengaalse katten zijn er twee ziektes die meer voorkomen dan bij andere rassen, HCM (hartziekte) en chronische anemie. Goede fokkers screenen hun katten op deze ziekten en zullen je geen nakomelingen daarvan verkopen.

Karakter

Als je op zoek bent naar een rustige kat die de hele tijd bij je op schoot ligt, dan moet je geen Bengaalse kat nemen. Ze zijn erg aanhankelijk en willen best knuffelen, ze zullen je ook overal achterna lopen, maar met een Bengaal haal je ook een hoop leven in huis. Ze zijn slim, erg actief en snel verveeld.

Je kunt het beste twee kittens nemen, de Bengaalse katten hebben namelijk een speelkameraadje nodig, ook op latere leeftijd. Een andere soort kat zou kunnen, maar die moet wel hetzelfde energielevel hebben.

Ook als je er twee hebt moet je zorgen dat er genoeg te doen is voor de kittens: kies vooral speeltjes waarbij ze na moeten denken, dit zal ze uren bezig houden. Gaat een Bengaal zich vervelen? Dan wordt er ongein uitgehaald! Bengaalse katten zijn trouwens ook dol op water, ze zullen uit een kraan drinken en als je niet oppast zitten ze bij je in de badkamer met spetters te spelen.

Kortom, met een Bengaalse kat in huis heb je een trouw, actief, grappig en eigenzinnig kameraadje. Wel is het vanwege hun sterke karakter niet aan te raden om een Bengaal te nemen als je nooit eerder een kat hebt gehad.